Monday, September 25, 2023
BallinaTurizmiVenecia, qyteti i dashurisë dhe karnavaleve

Venecia, qyteti i dashurisë dhe karnavaleve

Venecia, qyteti i dashurisë dhe karnavaleve i përbërë nga 118 ishuj të ndarë me kanale, është një nga destinacionet më tërheqëse në botë.

Bukuritë natyrore, arkitektura, kanalet, urat dhe trashëgimia kulturore-historike e bëjnë Venedikun një nga vendet turistike më të vizituara në botë ku lindi artisti i famshëm Antonio Vivaldi.

Bregdeti i gjithsej 170 kanaleve veneciane lidhet me 400 ura të vogla dhe të mëdha, ndërsa qendra e qytetit zbukurohet me sheshin e Shën Markut, ku ndodhet bazilika me të njëjtin emër dhe Pallati Doge.

Çdo cep i Venecias përshkruan të kaluarën, më saktë kohën e karnavaleve. Venecia është një nga qytetet më të bukura në botë dhe është në listën e trashëgimisë kulturore të UNESCO-s. Disa nga vendet më tërheqëse turistike veneciane janë gjithashtu Kanali i Madh, ura Ponto Rialto dhe Bazilika e Shën Marisë.

Venecia, një qytet i lavdishëm, i ngritur mbi det!
Është qyteti më i lavdishëm në bregdetin e Adriatikut. Nuk e ka madhështinë e një kryeqyteti si dikur, por ka pasur bukurinë atëherë dhe është edhe sot. Joshëse, mahnitëse dhe e papërshkrueshme!

“Ka një qytet të lavdishëm, i ndërtuar mbi det. Deti, që mbush rrugët e gjera e të ngushta, herë zbret e herë ngrihet; “dhe leshterikët e kripur që zvarriten mbi mermerin e pallateve të qytetit”, shkroi dikur poeti anglez Samuel Rogers.

Ai shkroi për Venedikun (Venedikun), kryeqytetin e ish-republikës së Venedikut, i cili përfshinte një territor shumë më të gjerë se qyteti që u ndërtua mbi ujë, pas kullimit të disa brezave të rërës, që herë mbuloheshin e herë shfaqeshin nga baticat. dhe zbaticat. të ujit të Adriatikut.

Venecia (Venezia, italisht) është një qytet në Italinë verilindore në detin Adriatik. Qyteti ka rreth 270 mijë banorë dhe së bashku me lagunën, është trashëgimia historike dhe kulturore e mbrojtur nga UNESCO, që nga viti 1987.

Për një mijëvjeçar Venecia, kryeqyteti i Republikës së Venecias, ishte një nga fuqitë më të rëndësishme politike dhe ekonomike, si dhe një nga qytetet më të mëdha në Evropë, deri në vitin 1797, kur fitoi pavarësinë.

Klasa fisnike e Venedikut dominoi politikisht sepse kontrollonte për një kohë të gjatë tregun midis Evropës Perëndimore dhe Mesdheut. Qyteti përfitoi nga tregu i mallrave luksoze, erëza, kripë dhe grurë dhe u zhvillua, duke u bërë një nga qendrat më të mëdha financiare të Evropës.

Venecia nuk e ka më këtë madhështi politike, por ka madhështinë historike, kulturore dhe mozaikun madhështor, që për shumicën e turistëve të botës, është një destinacion që duhet parë patjetër gjatë jetës.

Bashkia e Venecias përfshin qendrën historike me rreth shtatë kilometra katrorë, si dhe Lagunën me afër 50 ishuj. Kësaj bashkie i përkasin edhe ishujt Lido dhe Pellestrina, të cilët ndajnë lagunën nga deti Adriatik dhe njësitë e qytetit në kontinentin Chirignago, Favaro Veneto, Marghera, Mestre dhe Zelarino.

Venecia është gjithashtu një qendër e rëndësishme kulturore evropiane me lëvizje të shumta pasagjerësh dhe porti i dytë më i madh detar në Itali. Është një qendër universitare dhe ka dhjetëra muze, biblioteka dhe galeri arti. Shfaqjet më të famshme të operës janë mbajtur që nga shekulli i tetëmbëdhjetë në Teatrin La Finice, koncerte në Circolo Artistico, Tetri në teatro del Ridotto.

Përshkrimet e Venedikut, Venecias së dikurshme, nuk kanë fund, por italianët kanë një thënie popullore: “Ai që nuk e ka parë Venedikun, nuk e ka parë Italinë”. Prandaj, mos e merrni me mend. Udhetim te mbare!

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT