Tuesday, January 31, 2023
BallinaTurizmiUra e Mostarit në Bosnje e Hercegovinë

Ura e Mostarit në Bosnje e Hercegovinë

Mbi lumin Neretva në qytetin e Mostarit, Bosnje dhe Hercegovinë, do të gjeni urën e bukur prej guri Stari Most. Dy kulla të fortifikuara mbrojnë urën, e vendosur në anën verilindore është kulla Halebija dhe kulla Tara në jugperëndim, e quajtur “rojtarët e urës” (në vendlindjen mostari). Mostari u emërua pas rojeve të urës që ruanin Stari Most në mesjetë. Ura fillimisht ishte një urë prej druri, por rreth vitit 1557 Sulejmani i Madhërishëm urdhëroi ndërtime, kështu që ura e vjetër do të zëvendësohej me një urë guri nga vepra arkitekturore e Mimar Hayruddin. Stari Most është 13 ft (4 metra) i gjerë, 100 ft ( 30 metra) i gjatë dhe lartësia rreth 82 (25 metra).

ura aktuale është një urë osmane e rindërtuar e shekullit të 16-të, e mëparshmja qëndroi për mbi 400 vjet derisa u shkatërrua gjatë luftës në Bosnje. Ura e rindërtuar u rihap në vitin 2004 dhe u financua nga Banka Botërore, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimimin dhe Kulturën (UNESCO), Trusti Aga Khan për Kulturën dhe Fondi Botëror i Monumenteve, si dhe fonde shtesë nga Italia, Holanda, Turqia. , Kroacia dhe Banka për Zhvillim e Këshillit të Evropës dhe qeveria boshnjake. Ura u rindërtua me materiale vendase nga Er-Bu Construction Corp, e cila është një kompani turke, duke përdorur teknikat osmane të ndërtimit. U mor vendimi që të përpiqemi të ndërtojmë urën sa më të ngjashme me origjinalin duke përdorur të njëjtat materiale dhe teknologji. Zhytësit profesionistë ndihmuan dhe gjetën gurë origjinalë nga lumi që u përdorën edhe si material. Gurët kishin mbetur në lumë pas shpërthimit.

Kërcimi nga Ura e Vjetër është një nga atraksionet kryesore në Mostar. Kërcimtarë të vetëshpallur ‘profesionistë’ varen rreth urës dhe presin donacionet për të kërcyer, por që ta dini, ata nuk do të kërcejnë derisa të marrin të paktën 25 euro! Më 8 shtator të këtij viti gara e zhytjes në shkëmb Red Bull do të mbahet në Mostar për herë të katërt. Ngjarja është jashtëzakonisht popullore dhe tërheq njerëz nga e gjithë bota, të gjithë janë plot emocione ndërsa presin të shikojnë zhytës profesionistë që kërcejnë nga ura e famshme.

Pranë urës ka rrugë me kalldrëm të mbushura me dyqane suveniresh unike. Nëse rastësisht jeni duke kërkuar punime artizanale nga plumba, enë bakri, pantofla shtëpie me majë të thurura me dorë nga leshi, një certifikatë për zhytje nga Ura Stari Most, art vendas apo qilima boshnjake, atëherë nuk do të zhgënjeheni.

Artikulli paraprak
Artikulli i ardhshëm
TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT