Tuesday, January 31, 2023
BallinaLajmeIzraeli synon të mbushë Liqenin e Galilesë me ujë të shkripëzuar nga...

Izraeli synon të mbushë Liqenin e Galilesë me ujë të shkripëzuar nga Deti Mesdhe

Izraeli është në krye të të menduarit inovativ, për të trajtuar sfidat e paraqitura nga ndryshimet klimatike globale

Kompania kombëtare e menaxhimit të ujit të Izraelit, Mekorot, së bashku me Autoritetin Izraelit të Ujit do të udhëheqin projektin për të krijuar një sistem për transferimin e ujit nga Deti Mesdhe, shkripëzimin e tij dhe pompimin e tij në liqenin e vetëm të ujërave të ëmbla të Izraelit. Projekti pritet të kushtojë mbi 285 milionë dollarë.

Projekti u ideua pasi nivelet e reshjeve ranë shumë poshtë parashikimeve të pritshme midis 2013 dhe 2018. Në atë periudhë kohore, pothuajse asnjë ujë i pijshëm nuk pompohej nga Deti i Galilesë.

Projekti është vendosur të trajtojë çështje të shumta, të tilla si ruajtja e një niveli adekuat të ujit në Detin e Galilesë, i cili përdoret si për përdorim publik bujqësor dhe emergjent, dhe transferimi i ujit në Jordani si pjesë e traktatit të paqes të nënshkruar midis dy vendeve.

Faza e parë e projektit përfshin një tub 18 milje në lumin Tzalmon dhe prej andej në Detin e Galilesë. Faza e dytë përfshin ngritjen e katër stacioneve të pompimit pranë qytetit qendror të Rosh Haayin. Projekti është vendosur gjithashtu të ndihmojë në rivendosjen e rrjedhës së ujit në zonat ku është bërë i pakët vitet e fundit.

CEO i Agjencisë së Burimeve Ujore Yechezkel Lifshitz, tha: “Projekti dëshmon se Izraeli është në ballë të të menduarit inovativ dhe planifikimit krijues për të trajtuar sfidat e paraqitura nga ndryshimet klimatike globale, duke ruajtur furnizimin adekuat me ujë, duke mbrojtur rezervat natyrore izraelite dhe duke ruajtur rëndësinë strategjike. të Detit të Galilesë”.

Kryetari i Mekorot, Yitzhak Aharonovich, tha: “Ky projekt do të hyjë në historinë izraelite të menaxhimit të ujit. Pompimi i ujit në Detin e Galilesë do të mbrojë liqenin tonë kombëtar dhe do të na japë kontrollin që na nevojitet për të operuar me shpejtësi dhe efikasitet në kohë krize.”

Nga Noa Fischer, Ynetnews Izraeli Sot


TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT