Friday, June 2, 2023
BallinaTurizmiNdërtimi i një shtegu malor në një shkëmb në Kinë

Ndërtimi i një shtegu malor në një shkëmb në Kinë

Kina njihet për zhvillimin e infrastrukturës së saj me ritme të shpejta. Me popullsinë e tij të madhe dhe sipërfaqen masive të tokës, vendi duhet të ndërtojë vazhdimisht rrugë, ura dhe autostrada të reja për të përmbushur nevojat e ekonomisë së tij në rritje. Një nga projektet e fundit që ka tërhequr vëmendjen e botës është shtrimi i një rruge në një shkëmb të një shtegu malor në Pingliang, Hunan.

Rruga e shkëmbinjve është një sfidë unike për inxhinierët dhe punëtorët e ndërtimit. Ndodhet në një terren të thyer me pika të pjerrëta dhe kthesa të ngushta.

Për të shtruar rrugën, punëtorët duhet të manovrojnë pajisje të rënda në një parvaz të ngushtë, me pika deri në disa qindra këmbë në njërën anë. Ata gjithashtu duhet të përballen me kushtet e vështira të motit si erërat e forta, bora dhe shiu, të cilat mund ta bëjnë punën edhe më sfiduese.

Punëtorët e nisën projektin duke vendosur një zorrë të gjatë në anë të shkëmbit, të cilën e përdorën për të transportuar përzierjen e betonit nga fundi në majë. Tubi është më shumë se 1000 metra i gjatë dhe diametri i tij është rreth 40 centimetra. Punëtorët e lidhën zorrën me një pompë që përzien betonin në fund, dhe më pas e pompon atë te punëtorët në majë të shkëmbit. Kjo metodë kursen kohë dhe punë, pasi punëtorët nuk duhet ta mbajnë vetë përzierjen e betonit, gjë që do të ishte një detyrë e frikshme.

Punëtorët e ndërtimit përdorën gjithashtu blloqe betoni të parafabrikuara që u transportuan në vend me helikopterë. Blloqet janë projektuar për t’iu përshtatur kontureve të rrugës së shkëmbinjve dhe ato mund të lidhen me njëri-tjetrin për të formuar një themel të fortë dhe të qëndrueshëm. Punëtorët përdorën vinça për të ngritur blloqet në rrugë dhe më pas aplikuan një shtresë betoni për të forcuar strukturën. Procesi përsëritet derisa rruga të asfaltohet plotësisht.

Projekti pritet të përfundojë brenda pak muajsh dhe kur të përfundojë, do të jetë një arritje e madhe për punëtorët dhe inxhinierët e ndërtimit. Rruga e re shkëmbore do të sigurojë një lidhje jetike midis zonave të largëta dhe do të shkurtojë kohën e udhëtimit për banorët që aktualisht duhet të marrin një rrugë më të gjatë për të arritur në destinacionin e tyre. Ai do të nxisë gjithashtu ekonominë lokale, pasi do të përmirësojë transportin e mallrave dhe shërbimeve.

Artikulli paraprak
Artikulli i ardhshëm
TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT