Monday, December 11, 2023
BallinaKalendari EnciklopedikIntervista me krijuesAmina Nuraj-Një intervistë e re me EŁmedin Bačevac nga Pazari i Ri...

Amina Nuraj-Një intervistë e re me EŁmedin Bačevac nga Pazari i Ri që më bëri të qaj

AMINA NURAJ:

Çfarë përfaqëson për ju Aqif Blyta?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Për mua, Aqif Blyta përfaqëson heroin tonë, i cili u ngrit për këtë komb në periudhën më të vështirë të tij, një njeri që është përgjegjës për mbrojtjen e Novi Pazarit dhe fshatrave përreth tij, si dhe Shaban Polluzha. Po të mos ishin ata, ne nuk do të ishim sot këtu, çfarë mund të përfaqësojë për mua një njeri i tillë, përveç një njeriu të madh, një hero, një patrioti me zemër luani dhe një njeriu që u ngrit për Sanxhakun.

AMINA NURAJ:

Asimilimi në Sanxhak ka ndodhur nga mosveprimi i Kosovës dhe Shqipërisë apo nga frika e Serbisë?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Mendimi im i sinqertë është se këtu njerëzit asimiloheshin ekskluzivisht për të mbijetuar në vatrat e tyre në atë kohë të vështirë luftërash, mërgimi nga shtëpitë e tyre dhe gjithçka. Njerëzit janë asimiluar këtu për të shpëtuar veten, për të mbijetuar.

Sepse në atë kohë ishte më mirë të ishe kushdo, siç është sot kur Serbisë i shkon më shumë “boshnjakëve” sesa të jesh shqiptar në Serbi. Prandaj iu imponua popullit tonë pas kombit “musliman” që të deklarohemi si boshnjakë.

AMINA NURAJ:

Kush ju ka mësuar për kombin shqiptar,

e dije qe ishe shqiptar nga vitet e vogel apo e more vesh me vone? Nga cili fis shqiptar vini familja jote?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Mësova për kombin shqiptar më së shumti nga interesimi për gjakun tim.

Nuk e dija kur isha i vogël, por diku e ndjeja, më vonë pyeta përmes familjes dhe të moshuarve për origjinën tonë, nga vjen mbiemri dhe gjithçka.

Familja ime është e shumtë, kështu që disa nga familja ime kanë shkruar edhe një libër për origjinën tonë. Stërgjyshi im Jusufi u vra në fshatin Zhupce nga çetnikët e Kosovës, ku e gjeta me ndihmën e shqiptarëve tone, vëllait dhe djalit të tij, të njëjtët shqiptarë organizuan funerale dhe përgatitën drekë për mysafirët nga Pazari. Gjyshi im kishte një pasuri të madhe në Kosovë dhe ishte aga.

Mbiemri im i ka rrënjët pi fisit Kuqi, ka lidhje të ngushtë edhe me Klimentin, por përgjithësisht nga Kuqt jena. Në vendbanimin Baçevac në pjesën Rozhaje të Sanxhakut, Mali i Zi. Sot në atë vendbanim jetojnë Kuqt.

AMINA NURAJ:

Si u ndjetë kur mësuat se njerëzit që serbët përfaqësojnë si terroristëve janë në të vërtetë populli juaj dhe gjaku juaj?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Unë as që i kam konsideruar shqiptarët si terroristë, pa e ditur as që jam me gjak shqiptari, sepse ai që mbrohet nga terrori nuk mund të jetë terrorist.

AMINA NURAJ:

A është ndjesi e bukur kur e mposht gënjeshtrën që na ka servirur ish-Jugosllavia 100. vjet më parë?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Në jetë përgjithësisht është bukur të njohësh të vërtetën, të udhëhiqesh nga e vërteta dhe të udhëhiqesh nga drejtësia. Është bukur edhe të dimë të vërtetën jashtë gënjeshtrave që na kanë imponuar nga okupatori.

AMINA NURAJ:

Çfarë kërkoni ju si shqiptar i Sanxhakut nga dy vendet tona mëmë, Kosovë dhe Shqipëris?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Kërkoj më shumë mbështetje nga Shqipëria dhe Kosova, si në aspektin diplomatik ashtu edhe në të gjitha mënyrat e tjera. Sepse ne jemi një gjak dhe mos u mbajmë mëri atyre që nuk mendojnë kështu apo njerëzve që identifikohen si boshnjakë sepse janë 90% me origjinë shqiptare, por fatkeqësisht njerëzit që jetojnë në injorancë dhe jetojnë ashtu siç u imponua dhe nuk kemi faj te tregtuara, ne jemi te gjithe nje gjak dhe duhet te rrime bashke si nje. Me mbështetjen dhe shprehjen tuaj Aminë të dashurisë për Sanxhakun dhe duke ndihmuar këto rajone dhe duke e reklamuar të vërtetën përmes njerëzve me ndikim, njerëzit gradualisht do ta shohin të vërtetën.

AMINA NURAJ:

A mendon se situata është më e mirë tani apo 11. vjet më parë?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Ajo që keni bërë ti Aminë këto 11.vite është e shkruar në histori. Situata është shumë më e mirë dhe marrëdhëniet tona janë forcuar shumë më tepër se 11.vjet më parë.

AMINA NURAJ:

Si është të jesh shqiptar në Sanxhak?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Është krenari të jesh shqiptar në Sanxhak dhe ta dish origjinën dhe ta shprehësh me krenari.

AMINA NURAJ:

Çfarë përfaqëson Shqipëria për ju?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Për mua Shqipëria përfaqëson tokën e gjyshërve të mi, rrënjët dhe gjakun tim. Shqipëria përfaqëson për mua gjithçka që përfaqëson Sanxhakun dhe Novi Pazarin tim, ku kam lindur.

AMINA NURAJ:

Serbia e ka fajin për ftohjen e marrëdhënieve mes një populli apo faji është tek në?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Nëse këtu e keni fjalën për ftohjen e marrëdhënieve mes nesh, atëherë padyshim që faji është në të dyja anët. Serbia dhe Mali i Zi ndikuan në të me forcë dhe me të gjitha mjetet e mundshme, dhe ne si popull jemi dhënë pas çdo gjëje që është për të ardhur keq.

AMINA NURAJ:

Çfarë do t’u thoshit të rinjve të Sanxhakut?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Do t’u thoshte rinisë sonë, sidomos këtyre brezave të rinj, të interesohen më shumë për origjinën e tyre, të mos humbasin, të mos ankohen nesër kur dikush të na pyesë se nga jemi, të heshtim ose të mos dimë çfarë të them. Kush nuk i intereson gjaku dhe origjina e tij, nuk mund ta quajë veten burrë para së gjithash.

AMINA NURAJ:

A është e vështirë të jetosh gënjeshtrën e quajtur asimilim?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Është e vështirë të shohësh të gjitha gënjeshtrat rreth nesh, por duke parë historinë dhe gjithçka, mund të kuptosh dhe të shohësh një pamje të qartë, ky vend këtu është i mbuluar më gjak dhe njerëzit ishin në prag të varfërisë mbi të gjitha, ishte e rëndësishme vetëm mbijetoj.

AMINA NURAJ:

Dhe së fundi, a është bukur të jesh shqiptar?

ELMEDIN BAÇEVAC:

Gjëja më e bukur, krenaria!

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT