Thursday, April 18, 2024
BallinaKulturëQemal Iljazi-PELLAZGU Dhe Historia e Njerzimit mbi baza Mitologjike .

Qemal Iljazi-PELLAZGU Dhe Historia e Njerzimit mbi baza Mitologjike .

PELLAZGU

Dhe

Historia e Njerzimit mbi baza Mitologjike .

Koncepti Pellazg ose Pellazgët

Domethënja apo Rrjedha ose Etimologjia e Fjalës Pellazg .

Si pikë referimi do të marr të dhënat Mitologjike që sipas meje janë burimi kryesorë i Fjalëve por edhe Historisë Shqiptare .

Pas analizës së fjalës Pellazg do të merrem edhe me Historinë e rrjedhës .

Pelasg apo Pellazg si i themi ne .

Pell – az ose as – g .

Pell = Pjellë ,lindje etj.

As = Njëshi , i pari , kampioni etj .

Az ose as = jo , asgjë , kurqysh etj e vëlerësuar nga Zotrat .

Dmth ; Pjellë asgjë ! Ky ishte njeriu !

Nëse kam edhe një spjegim shtesë do të thoja ; Pela = po e lejë të mbijetojë që ka kuptimin si rracë e re me zë e gjë .

Sot pikërisht ai AS zotëron botën .

G = Gjë , send , trup etj .

Me lindjen e Pellazgut vërehet se ka lindur si një fenomen i ri i cili nuk ka pasur tipare apo aftësi të Zotrave aktual të cilët kanë qenë të pa vdekshëm , të gjith anëshshëm me efekte të caktuara pasi edhe Zotrat nuk i kanë pasur njëlloj të njejtat aftësi ,kanë pasur aftësise të shëndrohen në figura të ndryshme ( Metamorfoza ) dhe disa aftësi të tjera .Pellazgu lindi nga Zotrat ( Kam bërë një shkrim ” Trungu gjenetik ose familjarë i Perandorisë Ilire ) dhe është me gjak nga Zotrat . Më herët ka pasur edhe njerëz të tjerë nga Titanët ( Zotra Primordial ) Prometeu dhe Epimeteu por vetëm pasardhësit e lindur nga Zotrat kanë pasur të drejtë por edhe aftësi të bëhen Mbretër apo Heronj¨të një populli apo zone ose Qytet-Shtet të asajë kohe .

Këtu duhet të kemi parasyshë se flitet për rrethana krejtësisht tjera nga ato të pas mitologjisë .

Njerëz kanë bërë edhe dy pjestarë të familjes së Titanëve .

Titanët kanë qenë të pa kënaqur me udhëheqjen e Zotrave të cilët kanë qenë një origjinë me Zotrat dhe u kanë shpallur luftë Zotrave e cila ka zgjatur Shum ( Ndoshta me mijra vjet ) e cila quhet Titanomahi .

Në ket luftë eliminohen Titanët përveç dy Personave .

Ata dy persona janë ;

Prometheu dhe Epimetheu .

Prometeu kishte aftësi të shihte Ardhmërin se çka do të ndodhi më pas dhe vendosi të mos marri pjesë në Luftën e Titanëve pasi e dinte fundin e Luftës .

Pse të marri pjesë pasi e dinte se do të humbte dhe e bindi njërin nga tre vëllezërit e tijë i cili ishte Epimeteu .

Epimeteu kishte aftësi të përmirësonte ose të perfeksiononte të kaluarën çka nuk ka shkuar mirë .

Këta të dy u bënë pjesë e Zotrave por jo pjesë e Olimpit .

Angazhimi i tyre ka qenë Shum i veçantë për origjinën e gjitha gjallesave të rruzullit tokësorë posaçërisht të antikuitetit që e kap Mitologjia .

Prometeu ndërtoi njeriun e parë nga natyra ose hiri i Zagreut të cilin e dogji Zeusi bashkë me Titanët të cilët e kishin hëngër Zagreun ku formohej një masë nga një pjesë e mirë që ishte Zagreu kurse pjesa tjetër konsiderohet e keqe mbase nuk do te thoja patjetër .

Më vonë Zeusi urdhëroi Epimeteun të ndërtonte Gjallesa të të gjitha formave , vetive dhe aftësive të ndryshme.

Kështu ai i klasifikoi në disa grupe si për shembull :

Ato të qiellit që fluturojnë me forma dhe aftësi të ndryshme .

Shpezët që jetojnë në tokë .

Peshqit e ujrave të ëmbel dhe të njelmët .

Egërsirat edhe ato sipas rajoneve dhe aftësive për adaptim .

Zvarranikët Korrizorë dhe jo korrizorë , me helm dhe pa helm .

Amfibiet etj .

Kafshët e buta , të urta , më besnike se ato të parat , me aftësi integrimi për të jetuar bashk etj .

i fundit mbeti njeriu i cili do të ishte më i dobëti ose më i pa afti por më i mençuri dhe intelegjenti .

Mirpo doli një problem .

Ishin harxhuar të gjitha atributet e mundëshme për ta konstruktuar .

Atëher ai morri format dhe vetitë e Zotrave të bërë bashk dhe ndërtoi njeriun por me vetëm një gjini ,ate mashkullore .

Tashti njeriu me vetitë e zotrave duheshte të mësojë dhe të përvetësohet për jetë .

Shkurt : Njeriu i Prometeut dhe Epimeteut u bë kopje e Zotrave kurse Pellazgu ishte Gjaku dhe Fara e Zotrave .

Njeriu është e vetmja gjallesë me të gjitha aftësitë bashk për të ua kaluar të gjithëve por me mjete tjera të cilat duheshte ti shpikkte vetë .

U tha se nuk u ndërtua gjinia Femërore .

Gjininë Femrore e ndërtuan Zotrat me urdhër të Zeusit .

Por vetëm njëri ishte mjeshtër Hefaisti .

Femra e parë quhet Pandora më bukuritë e kombinuara nga Afërdita , Hera dhe Athena .( Pandora don të thotë ; Ban dora ose bën dora )

Pandorës iu dha nga Zeusi një arkë apo Kutijë me vete të cilën ajo ishte e porositur mos e çelte .

Kutia mbrënda kishte rrisqe ose fate apo sëmundje të këqia ,përveç shpresës e cila ishte e fundit të cilën fëshehtas e kishte përforcuar Hermesi .

Pandora këte nuk e dinte dhe nga kurreshtja e çeli kutinë dhe dolën të gjitha veset përveç shpresës që ishte Hermetikisht nga Hermesi e mbyllur .

Zotrat si Koncept

( Flitet më së shumti në baza Mitologjike )

Zotrat më vete i kanë disa ose Shum aftësi por të një lamie ose mjeshtërie apo kategorie të veçantë por nuk janë aq intelegjent dhe me konsideratë . Janë Shum të prekëshëm por në bazë të disa rregullave dijnë edhe të falin ose nuk u lejohet të marrin hakmarrje mbase edhe ka ndodhur me disa përjashtime .

Me të drejtë kërkojnë respekt dhe përkulje nga njerzit mbasi ata janë themeluesit ose krijuesit e kësajë Bote .

I pranojnë lutjet dhe faljet nga njerzit ashtu si atyre ua merr mëndja se është më mirë .

Njerzit kanë zgjedhur disa verzione me moton e disa profetëve të cilët pretendojnë se kanë lidhje me zotin por edhe janë edhe intelegjent dhe kanë formuar Komunitetet e veta me të cilët janë bërë të fuqishëm dhe të aft si një tërësi në rradhë të parë për për tu mbrojtur nga Komunitete tjera mbase dihet se ka pasur konflikte dhe orvatje apo synime për ti pushtuar .

Profetët apo udhëheqësit më të suksesëshëm kanë qenë ata të cilët e kanë pasur edhe mirëqenjen sociale me anë të edukimit ose shkollimit për aftësi pune profesionale më të cilën është zhvilluar Ekonomia dhe Teknologjia .

Pas Luftës së Trojës , Zotrat Mitologjik apo Antik me pasardhësit e tyre në një far mënyre u larguan nga kontaktet me njerzit ose shkaku se bënë disa padrejtësi me njerzit .

Njerzit tani më nuk i deshin Zotrat me pasardhësit e tyre afër por edhe Zotrave nuk u pëlqente të jenë të pa dëshiruar nga njerzit dhe Bota u mbeti Njerzëve për ta Zotëruar por me një respekt të konsideruar ndaj Zotrave shkaku se ata i bënë disa lëshime por edhe se janë Prindërit ose Krijuesit e tyre.

Natyrisht Efektet Natyrore dhe Shpirtrat ose fryma nga ku ështe krijuar çdo krijesë u takojnë Zotrave ose si e konceptojmë ne sot me besimet monoteiste Zotit .

E kamë shkruar mbi Baza Mitologjike dhe nuk është pa tjetër bindje personale .

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT