Tuesday, January 31, 2023
BallinaKalendari EnciklopedikBiografia e shkurtër e William Shakespeare

Biografia e shkurtër e William Shakespeare

ShakespeareWilliam Shakespeare (1564-1616). Poeti dhe dramaturgu anglez – Shekspiri konsiderohet gjerësisht si shkrimtari më i madh në gjuhën angleze. Ai shkroi 38 drama dhe 154 sonete.

Biografia e shkurtër e William Shakespeare

William Shakespeare lindi në Stratford-upon-Avon më 23 prill 1564.

Babai i tij Uilliam ishte një biznesmen i suksesshëm vendas dhe nëna e tij Maria ishte vajza e një pronari toke. Relativisht e begatë, ka të ngjarë që familja ka paguar për arsimimin e Williams, megjithëse nuk ka asnjë provë që ai ka ndjekur universitetin.

Në 1582, Uilliam, vetëm 18 vjeç, u martua me një grua më të vjetër të quajtur Anne Hathaway. Ata kishin tre fëmijë, Susanna, Hamnet dhe Juliet. Djali i tyre i vetëm Hamnet vdiq në moshën 11-vjeçare.

ShakespearePas martesës së tij, informacioni për jetën e Shekspirit është i skicuar, por duket se ai e kaloi pjesën më të madhe të kohës në Londër – duke shkruar dhe aktruar në dramat e tij.

Për shkak të disa investimeve në kohën e duhur, Shekspiri arriti të sigurojë një sfond të fortë financiar, duke lënë kohë për të shkruar dhe aktruar. Më e mira nga këto investime ishte blerja e disa pasurive të paluajtshme pranë Stratfordit në 1605, e cila shpejt u dyfishua në vlerë.

Dukej se Shekspirit nuk e kishte problem të mungonte në familjen e tij – ai u kthye në shtëpi vetëm gjatë Kreshmës kur të gjitha teatrot ishin mbyllur. Mendohet se gjatë viteve 1590 ai shkroi shumicën e soneteve të tij. Kjo ishte një kohë e shkrimeve pjellore dhe dramat e tij zhvilluan një pjesë të mirë të interesit dhe polemikave. Dramat e tij të hershme ishin kryesisht komedi (p.sh. Much Ado about Nothing, A Midsummer’s Night Dream) dhe histori (p.sh. Henry V)

Nga fillimi i shekullit të shtatëmbëdhjetë, Shekspiri kishte filluar të shkruante drama në zhanrin e tragjedisë. Këto shfaqje, të tilla si Hamleti, Otello dhe Mbreti Lir, shpesh varen nga ndonjë gabim ose defekt fatal në personazhin kryesor dhe ofrojnë njohuri magjepsëse në aspektet më të errëta të natyrës njerëzore. Këto shfaqje të mëvonshme konsiderohen si arritjet më të mira të Shekspirit.

Kur shkruante një hyrje në Folion e Parë të Shekspirit të dramave të botuara në 1623, Johnson shkroi për Shekspirin:

“Jo i një moshe, por për të gjitha kohërat”

Shekspiri poet
William Shakespeare shkroi 154 sonete kryesisht në vitet 1590. Këto poezi të shkurtra, trajtojnë çështje të tilla si dashuria e humbur. Sonetet e tij kanë një tërheqje të qëndrueshme për shkak të aftësisë së tij të jashtëzakonshme me gjuhën dhe fjalët.

“Më lër të mos martohem me mendjet e vërteta
Pranoni pengesat. Dashuria nuk është dashuri
Që ndryshon kur gjen ndryshimi,
Ose përkulet me mbartësin për ta hequr:

– Sonet CXVI

Shfaqjet e Shekspirit
Dramat e Shekspirit janë studiuar më shumë se çdo shkrim tjetër në gjuhën angleze dhe janë përkthyer në shumë gjuhë. Ai ishte i rrallë si një dramaturg për t’u shkëlqyer në tragjedi, komedi dhe histori. Ai kombinoi me mjeshtëri argëtimin popullor me një aftësi të jashtëzakonshme poetike për shprehje, e cila është pothuajse mantrike në cilësi.

“Kjo mbi të gjitha: të jesh i vërtetë,
Dhe duhet të vijojë, si nata ditën,
Atëherë nuk mund të jesh i rremë me asnjë njeri.
Lamtumirë: stina ime e bekimit është në ty!”

– Lord Polonius, Akti I Hamletit, Skena 3

Gjatë jetës së tij, Shekspiri nuk ishte pa polemika, por ai gjithashtu mori vlerësime të bollshme për dramat e tij të cilat ishin shumë të njohura dhe të suksesshme komerciale.

Dramat e tij kanë ruajtur një tërheqje të qëndrueshme gjatë historisë dhe botës. Disa nga dramat e tij më të njohura përfshijnë:

Nata e Dymbëdhjetë
Henri V
Romeo dhe Zhuljeta
Makbethi
Hamleti
Mbreti Lir
Otello
“E gjithë bota është një skenë,
dhe të gjithë burrat dhe gratë janë thjesht lojtarë:
ata kanë daljet dhe hyrjet e tyre;
dhe një njeri në kohën e tij luan shumë role…”

-Si ju pëlqen, Akti II,
Vdekja e Shekspirit
Shekspiri vdiq në 1616; nuk është e qartë se si vdiq dhe janë bërë sugjerime të shumta. John Ward, famullitari lokal i Kishës së Trinisë së Shenjtë në Stratford (ku është varrosur Shekspiri), shkruan në një rrëfim ditar se:

“Shakespeare, Drayton dhe Ben Jonson patën një takim të gëzuar dhe duket se kanë pirë shumë, sepse Shekspiri vdiq nga një ethet atje”.

Në vitin 1616, pati një shpërthim të tifos (“Ethet e reja”) që mund të ketë qenë shkaku. Jetëgjatësia mesatare e dikujt që ka lindur në Londër, Angli në shekullin e gjashtëmbëdhjetë ishte rreth 35 vjeç, Shakespeare vdiq në moshën 52-vjeçare.

A ishte Shekspiri vërtet Shekspir?
Disa akademikë, të njohur si “Oxfords”, pohojnë se Shekspiri nuk ka shkruar kurrë ndonjë shfaqje. Ata pretendojnë se Shekspiri në fakt ishte thjesht një biznesmen i suksesshëm dhe për autorësi sugjerojnë emra të tillë si Eduard de Vere, Konti i 17-të i Oksfordit. Argumente janë bërë edhe për Francis Bacon. Argumenti se Shekspiri ishte në të vërtetë Konti i Oksfordit mbështetet në prova rrethanore dhe ngjashmëri në stilin e tij të të shkruarit dhe marrëdhëniet midis jetës së tij dhe shfaqjes së Shekspirit.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë të fortë që e lidh Kontin e Oksfordit me teatrin ose shkrimin e skenarëve. Në të kundërt, ka prova që William Shakespeare punonte në teatro dhe ai mori një sërë kritikash nga njerëz si Ben Johnson dhe Robert Greene.

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT