Saturday, July 20, 2024
BallinaVitrina e libritPoezi nga Rame Smajlaj ...

Poezi nga Rame Smajlaj …

Magje e madhe, mulliri i xha Shabanit

Sa shpejt kaluan pesë dekada

Kujtimet mbesin të shkruara në plejada

Si një nastalgji i ruaj në kujtesë, në kokë

Xha Shabanin dhe mullirin për mbijetesë

I ndërtuar me gurë shkrepash mali

Mbi çati kishte rrasa guri

Per çdo festë kombi që kishim

Mbi të valonte kuq e zi flamuri

Vinin me qerre, me rrotlla druri

Ca ngarkonin misër e grurë, në saja druri

Zbarkonin me gmoarë e kuaj nga Zymi dhe Cakaj

Te magje e madhe e nunit Shaban zbarkonin

Ritmi i çakallës që rrëshqiste mbi gur, thurte melodi

Me dritë vajguri e bënte natën

Se ditën prisnin nuset me duar në magje

Për një bukë kallamboqe për ta shijuar

Plisin dhe tirqit i kishin ngjyrë dëbore

Vetëm pak ujem ndante për vete e robni

Sa e madhe ishte kjo portë bujare

Ishte magje e madhe e Hasit, bujare

Kujtoj si një Ikonë atë figurë burri

Nga sofër e tij ushqeheshin trima si Bajram Curri

Zbrisnin nga malet dhe çeta të tjera

Çeta Ballistësh nga hasmi “të pavlera”

Sa i ashpër bënte dimër atëbotë

Akulli zgjatej nga çatia në tokë

E xha Shabani s’ndalej si vetima

Herëe te çakalla, herë te pusi, zinte vrima

Mbi pesëqind kokë delesh, blegëronin në kope

Për ditë të mëdha kombi i ruante

“Sermaja” nga Ramaja te mbrone fytyrën

O sa lart i ngihej zëri, për shëmbëlltyrën

Ramë Smajlaj, Has , Prizren, Kosovë

Magje e madhe, mulliri i xha Shabanit

Sa shpejt kaluan pesë dekada

Kujtimet mbesin të shkruara në plejada

Si një nastalgji i ruaj në kujtesë, në kokë

Xha Shabanin dhe mullirin për mbijetesë

I ndërtuar me gurë shkrepash mali

Mbi çati kishte rrasa guri

Per çdo festë kombi që kishim

Mbi të valonte kuq e zi flamuri

Vinin me qerre, me rrotlla druri

Ca ngarkonin misër e grurë, në saja druri

Zbarkonin me gmoarë e kuaj nga Zymi dhe Cakaj

Te magje e madhe e nunit Shaban zbarkonin

Ritmi i çakallës që rrëshqiste mbi gur, thurte melodi

Me dritë vajguri e bënte natën

Se ditën prisnin nuset me duar në magje

Për një bukë kallamboqe për ta shijuar

Plisin dhe tirqit i kishin ngjyrë dëbore

Vetëm pak ujem ndante për vete e robni

Sa e madhe ishte kjo portë bujare

Ishte magje e madhe e Hasit, bujare

Kujtoj si një Ikonë atë figurë burri

Nga sofër e tij ushqeheshin trima si Bajram Curri

Zbrisnin nga malet dhe çeta të tjera

Çeta Ballistësh nga hasmi “të pavlera”

Sa i ashpër bënte dimër atëbotë

Akulli zgjatej nga çatia në tokë

E xha Shabani s’ndalej si vetima

Herëe te çakalla, herë te pusi, zinte vrima

Mbi pesëqind kokë delesh, blegëronin në kope

Për ditë të mëdha kombi i ruante

“Sermaja” nga Ramaja te mbrone fytyrën

O sa lart i ngihej zëri, për shëmbëlltyrën

Ramë Smajlaj, Has , Prizren, Kosovë

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT