Thursday, July 25, 2024
BallinaKulturëMeshari Gjon Buzuku

Meshari Gjon Buzuku

Më 5 janar 1555, Gjon Buzuku përfundoi përkthimin e mesharit katolik në gjuhën e atëhershme shqipe, të cilën punë e filloi më 20 mars 1554. Meshari përbëhej nga 110 fletë (220 faqe), mirëpo kësaj kopjeje i mungojnë 16 fletët e para (32 faqet), ndër to edhe ballina gjithashtu. Të 188 faqet e tekstit përmbajnë 154000 fjalë me një tërësi fjalori prej rreth 1500 leksemash, dhe janë një minierë ari e vërtetë për leksikografët dhe gjuhëtarët historikë. Portret në vaj i Gjon Buzukut nga Danish Jukniu.

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT