Friday, May 24, 2024
BallinaNgjyra jeteRexhep Mitrovica.Tirane 1943

Rexhep Mitrovica.Tirane 1943

Rexhep Mitrovica.Tirane 1943

Në kohën kur gjermanët urdhëruan që të burgosën hebrejtë dhe romët,pas ndërhyrjes së Rexhep Mitrovicës, Xhafer Devës, Ago Agait e Vehbi Frashërit, ky vendim nuk u zbatua, përkundrazi, iu mundësua hebrejve që përmes korridorit të sigurt nëpër Drenicë, të tërhiqen deri në Shqipëri e tutje.

Rexhep Mitrovica punoi e luftoi për mbrojtjen e tërësisë territoriale shqiptare. Kur pa se italianët po i favorizonin forcat malazeze, goditi rënd ushtrinë e tyre duke shpejtuar rrënimin e saj.

Kjo veprimtari e tij ra në sy të fashistëve italianë, të cilët në gusht të vitit 1943 e arrestuan. U dënua me akuzën “për veprimtari kundër regjimit italian në Shqipëri”. Ndonëse mbi të u ushtrua një dhunë e paparë, ai nuk u përkul, nuk u thye shpirtërisht.Qeveria e Rexhep Mitrovices 5 nentor 1943- maj 1944:

Në maj 1944, jep dorëheqjen si kryeministër dhe kthehet në Kosovë.

Kryeminister : Rexhep Mitrovica ;

Min. Brendshem, Xhaferr Deva;

Min. Jashtem Bahri Omari;

Min. Mbrojtjes Gjen. Prenk Pervizi;

Min. Finances, Sokrat Dodbiba;

Min. Botnores, Musa Gjylbegu;

Min. Drejtesise, Rrok Kola;

Min. Kultures, Kol Tromara;

Min. Arsimit, Eqrem Cabej;

Min. Ek. Komb. Ago Agaj;

Zv/Min. Jashtem, Vehbi Frasheri.

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT