Monday, May 20, 2024
BallinaNgjyra jetePUTHJA E JETËS" .

PUTHJA E JETËS” .

Në vitin 1968, autori mori çmimin Pulitzer për këtë fotografi – një nga çmimet më prestigjioze në Shtetet e Bashkuara, i cili jepet për arritjet në muzikë, kinema, teatër dhe gazetari.Fotoja tregon dy elektricistë, Randall Champion dhe Jay Thompson, të varur nga një shtyllë energjie. Atë ditë kishte një vapë të fortë dhe asgjë nuk i parashikonte telashet. Humja e kondicionerëve në korrik 1967 u dëgjua në të gjithë shtetin e Floridës. Për shkak të tyre, në qytetin e Jacksonville, kishte një mbingarkesë të linjave të energjisë, dhe kjo shkaktoi një rritje të energjisë.Randall dhe Jay po bënin mirëmbajtje rutinë në një linjë të drejtpërdrejtë kur Randall aksidentalisht preku njërin nga telat. Një shkarkim prej 4000 V kaloi nëpër trup dhe zemra e tij ndaloi. Për mirëkuptim: gjatë ekzekutimit në karrigen elektrike përdoret tension 2000 VTrupi i pajetë i Randall varej nga krisma. Por partneri i tij Jay nuk e humbi kokën, duke e kuptuar se çdo sekondë është e çmuar, ai filloi t’i japë respirim artificial pikërisht në pol. Ishte shumë e pandreqshme, por nuk kishte rrugëdalje tjetër. Në një situatë të tillë, është e vështirë të kryhet një rezus normal, por Jay përsëri u përpoq t’i niste zemrën mikut të tij derisa ai kishte një puls të dobët.Vetëm pas kësaj ai zhvidhi sigurimin e partnerit të tij dhe, duke e hedhur mbi supe, zbriti në tokë. Deri në momentin kur shpëtimtarët erdhën (ata u telefonuan nga fotografi profesionist Rocco Morabito, i cili rastisi të ishte në vendin e ngjarjes), Kampioni tashmë ishte i ndërgjegjshëm në terren.Jo vetëm që shpëtoi, falë Thompson, por jetoi edhe 35 vjet të tjera. Elektricisti vdiq në vitin 2003 në moshën 64 vjeçare.Tomson është gjallë sot.

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT