Thursday, June 13, 2024
BallinaNgjyra jeteNjë robot nënujor së shpejti mund të zëvendësojë zhytësit në operacione të...

Një robot nënujor së shpejti mund të zëvendësojë zhytësit në operacione të rrezikshme

Shkencëtarët nga Universiteti ETH në Cyrih, duke punuar për Tethys Robotics, kanë zhvilluar një robot nënujor që mund të përdoret në situata shumë të rrezikshme për zhytësit.

Makina e re është në fakt një mjet autonom nënujor i projektuar posaçërisht për përdorim në mjedise sfiduese dhe të rrezikshme si kanalet dhe lumenjtë e errët. Kur teknikat konvencionale të kërkimit dhe shpëtimit dështojnë, roboti Tethys merr përsipër operacionin.

Roboti është i pajisur me një bateri litium-jon të zëvendësueshme që e lejon atë të punojë për katër orë me një mbushje të vetëm. Ai peshon 30 kilogramë dhe ka një shpejtësi maksimale prej 7 kilometrash në sekondë. Ai është gjithashtu është i pajisur me një kabllo optike me rreze deri në 10 kilometra, si dhe sensorë akustikë, kamera dhe algoritme të bazuara në inteligjencën artificiale, të cilat i mundësojnë të kërkojë në mënyrë autonome zona të mëdha nën ujë dhe të dallojë në mënyrë efikase dhe të shpejtë objekte ose njerëz. Kjo do të thotë se mund të kryejë punën e zhytësve dhe ekipeve të shpëtimit në situatat më të rrezikshme.

ur dallon një objekt, roboti mund të rrëmbejë dhe të mbajë deri në 40 kg ngarkesë. Pas zbulimit të objektivit, operatori njerëzor mund të marrë kontrollin e robotit dhe kështu të eliminojë çdo rrezik ose gabim të mundshëm.

Roboti tashmë është përdorur nga autoritetet lokale për operacionet e kërkim-shpëtimit nënujor.

Megjithatë, ky nuk është roboti i parë i këtij lloji, sepse në shkurt të këtij viti u prezantua roboti RoboSalps i projektuar për të punuar në mjedise të panjohura dhe ekstreme.

/Motilokal.com

TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT