Thursday, April 18, 2024
BallinaNatyraLiqenet e Plitvices Kroaci

Liqenet e Plitvices Kroaci

Parku Kombëtar i Liqeneve të Plitvicës  është një nga parqet më të vjetra kombëtare në Evropën Juglindore dhe parku më i madh kombëtar në Kroaci.[1] Në vitin 1979, Parku Kombëtar i Liqeneve të Plitvicës u shtua në regjistrin e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.[2]

Parku Kombëtar u themelua në vitin 1949 dhe ndodhet në zonën karstike malore të Kroacisë qendrore, në kufirin me Bosnjë dhe Hercegovinës. Lidhja e rëndësishme rrugore veri-jug, e cila kalon nëpër zonën e parkut kombëtar, lidh brendësinë kroate me rajonin bregdetar të Adriatikut.

Parku kombëtar është i famshëm në botë për liqenet e tij të rregulluar në kaskadat. Aktualisht, 16 liqene mund të shihet nga sipërfaqja.[4] Këto liqene janë rezultat i bashkimit të disa lumenjve të vegjël dhe lumenjve karstikë nëntokësorë. Liqenet janë të gjitha të ndërlidhura dhe ndjekin rrjedhën e ujit. Liqenet janë të njohur për ngjyrat e tyre dalluese, duke filluar nga azure në të gjelbër, gri ose blu. Ngjyrat ndryshojnë vazhdimisht varësisht nga sasia e mineraleve ose organizmave në ujë dhe nga këndi i diellit.

burimi web
TË NGJASHME

Komento

Shkruani komentin
Shkruani emrin

TË FUNDIT